Leerlingen obs Letterwies bezoeken bunker

Op dinsdag 19 april 2022 gaan de leerlingen van groep 7/8 van obs Letterwies (Nieuwolda) op bezoek bij de bunker in Nieuwolda. Deze bunker is normaal niet toegankelijk voor publiek en staat achter het woonhuis op de Hoofdstraat 119.

Het is niet meer dan een betonnen bak, 3,5 bij 1,6 meter. Langwerpig, aan het zicht onttrokken door essen en half weggestopt onder een aarden wal. Een relikwie uit oorlogstijd, een schuilbunker, aangelegd door de bewoners van toen. Achttien meter uit de achtergevel van Hoofdstraat 119 in Nieuwolda valt het restant uit de jaren 40-45 amper op. In de volksmond heet het voorname pand ’t Börgje.

Deze schuilplaats is nog het enige restant dat in Nieuwolda als tastbaar bewijs overbleef uit die oorlogsjaren. De twee kazematten (bunkers) bij de brug over het Termunterzijldiep zijn opgeblazen en met de grond gelijk gemaakt. Niets herinnert meer aan de strijd die hier geleverd is. In enkele huizen nabij de brug zoals eetcafé De Brug, v/h pand Klei, zijn nog kogelgaten zichtbaar.

Dorp in oorlogstijd

De bunker maakte de bewoners van het pand, Klaas Bellinga en Sabine Kokee, nieuwsgierig. Dat was de aanleiding om samen met buurman Cees Stolk op zoek te gaan naar het verhaal achter deze bunker. Zo ontstond het plan voor het boek ‘Dorp in oorlogstijd’. 

De leerlingen van groep 7/8 van obs Letterwies lezen ter voorbereiding samen met juf Sandra enkele verhalen uit het boek. Tijdens hun bezoek kunnen ze de bunker met eigen ogen aanschouwen en op zoek naar de kogelgaten in het pand. Als ze daarna teruglopen naar school kunnen ze speuren naar de huizen waarin de andere verhalen uit het boek zich hebben afgespeeld.