Verhalen uit de oorlog

Op woensdag 4 mei geeft Cees Stolk samen met Arnold van Dockum (zoon van een kampgevangene) een korte lezing als afsluiting van de Dodenherdenking in Dorpshuis ’t Trefpunt in Nieuwolda.

Zondag 25 juni 1944: landbouwer Alexander Mattheus (Lex) van Dockum spant de paarden voor de koets. Met zijn vrouw Foskea Jacoba Elly (Ké) Starke en 2-jarig zoontje Arnold wil hij op bezoek bij zijn schoonouders in Nieuw-Beerta. Maar als het gezin wil instappen, stormen als uit het niets het hoofd van politie en enkele NSB’ers het tuinpad op en nemen Van Dockum mee voor verhoor. Hij is verraden. Door wie? Het blijft gissen, zijn zoon Arnold heeft een idee maar waagt zich niet aan een naam.

 

Programma 4 mei Dodenherdenking

Op woensdag 4 mei zal de jaarlijkse herdenking worden gehouden in Nieuwolda. Het programma is als volgt ingedeeld:

19.30 uur

Inwoners en schooljeugd verzamelen zich op de parkeerplaats tegenover `t Trefpunt waar ook de leden van het comité aanwezig zullen zijn en wethouder G. Engelkens namens de Gemeente Oldambt.

19.50 uur

Leden van het comité luiden de kerkklok en de stoet vertrekt
naar de begraafplaats. Daar leggen we de bloemstukken en krans bij het graf van de omgekomen militairen van de Tweede Wereldoorlog.

19.59 uur

Trompettiste speelt de Last Post.

20.00 uur

Twee minuten stilte.

20.00 uur

Trompettiste speelt het eerste couplet van het “Wilhelmus.
Daarna worden er eventueel gedichten voorgelezen door leerlingen van OBS Letterwies.

20.02 uur

De woordvoerder van het 4-5 mei comité zal het officiële gedeelte
afsluiten en u uitnodigen om mee te gaan naar het `t Trefpunt waar u een kop koffie wordt aangeboden door het comité. Voor de kinderen is er een glas frisdrank.
In ’t Trefpunt zullen eventueel bij slecht weer de gedichten van de basisschoolkinderen nogmaals worden voorgelezen.

Oorlogsverhalen

Cees Stolk zal stilstaan bij het gebrek aan mededogen naar de slachtoffers na de oorlog. De heer Arnold van Dockum (zoon van een verzetsman die gevangen zat in Kamp Amersfoort) zal, naar aanleiding van het verschijnen van het boek ‘Dorp in oorlogstijd’, vertellen wat voor zware impact dit heeft gehad op het gezinsleven thuis.

"Waarom hield hij zich niet gedeisd zoals zoveel Nederlanders?"
Arnold van Dockum
Zoon van een kampgevangene