Militairen knappen bunker op
Velen hebben ze gespot: de militairen die van 6 – 16 september 2024 hun kamp hadden opgeslagen in Nieuwolda. Legervoertuigen reden af en aan. En voor wie dacht dat het allemaal niet echt was… dat waren geen paintball-geweren!
Door Sabine Kokee, 16 september 2024
De militairen die in Nieuwolda waren neergestreken waren van de 103e Constructie compagnie van het 101e Geniebataljon uit Wezep. Ze hebben als oefening in het ‘bouwen’ de bunker in de tuin van de Hoofdstraat 119 toegankelijk gemaakt voor publiek.
Tastbaar bewijs van de Tweede Wereldoorlog
Een kleine privébunker
Het is niet meer dan een betonnen bak, 3,5 bij 1,6 meter. Langwerpig, aan het zicht onttrokken door essen en half weggestopt onder een aarden wal. Een relikwie uit oorlogstijd, een schuilbunker, aangelegd door de bewoners van toen. Achttien meter uit de achtergevel van Hoofdstraat 119 in Nieuwolda valt het restant uit de jaren ’40-’45 amper op.
Deze schuilplaats is nog het enige restant dat in Nieuwolda als tastbaar bewijs overbleef uit die oorlogsjaren. De twee kazematten (bunkers) bij de brug over het Termunterzijldiep zijn opgeblazen en met de grond gelijk gemaakt. Niets herinnert meer aan de strijd die hier geleverd is. In enkele huizen nabij de brug zoals eetcafé De Brug, v/h pand Klei, zijn nog kogelgaten zichtbaar.
Bijna klaar
Wat een ander gezicht is het nu! de militairen hebben heel wat bomen en struiken gekapt en grond weggegraven om de bunker weer in het zicht te brengen.
Deze werkzaamheden zijn gedaan in opdracht van Stichting Oorlogsverhalen Nieuwolda. Het grootste deel van het werk is nu gereed.
Wat rest is nog het maken van een trap om de bunker daadwerkelijk te kunnen betreden, want de vloer zit wel een meter diep onder de deuropening. Wanneer dat ook gereed is, organiseert de stichting een openstelling, zodat de inwoners van Nieuwolda een kijkje kunnen nemen in de bunker.
Met dank aan…
Het herstel van de bunker is naast de inzet van de militairen mogelijk gemaakt door velen.
Met dank aan VTW Plaagdierbeheersing voor het beschikbaar stellen van het kampterrein en de ruimhartige financiële bijdragen van Leader Oost-Groningen, Stichting Fonds Eemsmond, Loket Leefbaarheid Groningen, Stilo Oldambt, Nationaal Programma Groningen, Dorpsbelangen Nieuwolda en het Ministerie van Defensie!